50’s – 70’s Παλιά Έπιπλα: Τo στυλ μιας άλλης εποχής

07 - 50’s – 70’s Παλιά Έπιπλα: Τo στυλ μιας άλλης εποχής

50’s – 70’s Παλιά Έπιπλα: Τo στυλ μιας άλλης εποχής

Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από το δικό της μοναδικό στυλ. Έτσι και τα παλιά έπιπλα, καθώς και η εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση του σπιτιού, αντικατοπτρίζουν το στυλ της κάθε εποχής. Αν λοιπόν σκέφτεστε να αλλάξετε την εσωτερική διακόσμηση των χώρων σας, σας προτείνουμε να διαβάσετε για τα στυλ και τα κινήματα που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες αυτές και να μάθετε πως διαφέρουν το ένα από το άλλο.

Ας γνωρίσουμε μαζί τα τρία από τα πιο γνωστά κινήματα των δεκαετιών 50’s -70’s, που επηρέασαν, μεταξύ άλλων, και τους σχεδιαστές επίπλων και προϊόντων. Τρεις δεκαετίες γεμάτες χρώματα, προκλητικά υλικά και minimal patterns.

Pop Art

Το Pop Art θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και επαναστατικά καλλιτεχνικά κινήματα  της δεκαετίας του ’50. Το Pop Art αντικατοπτρίζει τη λατρεία των διάσημων, τον φετιχισμό των προϊόντων και την «εισβολή» των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην καθημερινή ζωή του μέσου ανθρώπου. Στην ουσία αποτελεί την ειρωνική ή και χιουμοριστική απάντηση της τέχνης στη μεταπολεμική πλούσια κοινωνία, στην ανάπτυξη του καταναλωτισμού και στον υλισμό. Για αυτόν το λόγο επικεντρώθηκε σε υλικά που μπορούν να βρεθούν εύκολα στο καθημερινό περιβάλλον διαβίωσης των ανθρώπων.

Τι χαρακτηρίζει ένα Pop  Art έπιπλο;

  1. Συνήθως υπάρχει μια ποπ-πολιτισμική αναφορά, με σκοπό να σχολιαστούν τα σύγχρονα θέματα της τότε εποχής.
  2. Τα Pop Art έπιπλα έχουν ιδιαίτερη στιλιστική προσωπικότητα. Έντονα χρώματα και μινιμαλιστικό σχεδιασμό που δεν αφήνει αδιάφορο τον θεατή τους.
  3. Οι σχεδιαστές δεν ενδιαφερόντουσαν για την βιωσιμότητα και μονιμότητα των επίπλων. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούσαν ¨φτηνά”  υλικά, όπως το πλαστικό, οι μεταλλικές ίνες ή ακόμη και το χαρτί!

Bauhaus

Πολλοί ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά το Bauhaus ήταν στην ουσία μια γερμανική σχολή. Μια σχολή που έδωσε σε πολλούς από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές της ιστορίας, μια διαφορετική οπτική και αισθητική που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να εμπνέει τους νεότερους. Μότο του Bauhaus κινήματος; «Ό,τι λειτουργικό δεν χρειάζεται να είναι και βαρετό»!

Τα έπιπλα της Bauhaus αισθητικής είναι λιτά χωρίς υπερβολική διακόσμηση ή στολίδια. Συνήθως έχουν γεωμετρική μορφή και χρησιμοποιούνται υλικά όπως ξύλο, μέταλλο, ατσάλι ή γυαλί. Γενικότερα ο σχεδιασμός των Bauhaus επίπλων είναι αρκετά φουτουριστικός, αλλά κινείται πάντα με επίκεντρο τη λειτουργικότητα τους.

Σκανδιναβικό Στυλ – Danish Design

Ο σχεδιασμός επίπλων Σκανδιναβικού στυλ, του Δανέζικου, όπως αποκαλείται στη Ελλάδα, αποτελεί βασικό κομμάτι του κινήματος του Μοντερνισμού: λειτουργικότητα και απλός σχεδιασμός για έπιπλα προσιτά σε όλους. Το Σκανδιναβικό στυλ υποδέχτηκε έναν πιο μινιμαλιστικό και σύγχρονο σχεδιασμό, ο οποίος διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Απαλά περιγράμματα, παλέτες χρωμάτων κοντά στο λευκό χρώμα, αρμονία μεταξύ των βιομηχανικών και των οργανικών υλικών, η ενσωμάτωση φυσικών στοιχείων, όπως το ξύλο,  ή τα φωτεινά πλαστικά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου στυλ. Τα σκανδιναβικά έπιπλα είναι συνήθως απλά, μινιμαλιστικά, λειτουργικά και πολύ ανθεκτικά.

 

Αν θέλετε να τολμήσετε και να προσθέσετε μια 50’s -70’s πινελιά στο σπίτι σας, στις Παλιοσυνήθειες μπορείτε να περιηγηθείτε σε μια τεράστια συλλογή από παλιά έπιπλα στα καταστήματα Πρωτογένους 8, Ψυρρή, 2106560574 και Ύδρας 10, Ταύρος, 2104811600.

 

About the author

Related Posts

15590240 1182841348465100 8675843278508888406 n - Έπιπλα Vintage by Maria

Έπιπλα Vintage by Maria

…και υλικό απο τις Παλιοσυνηθειες και όλα γίνονται όμορφα όμορφα...

17886993 1318527541577502 1099604756 o - και οι αναζητήσεις της Σοφίας!!

και οι αναζητήσεις της Σοφίας!!

Τζηράκη Σοφία «…Οι παλιες κλασσικες πολυθρονες βαφτηκαν σε χρωμα μπλε...

IMG 1759 e1500647420881 - Το παιχνίδι των θρόνων

Το παιχνίδι των θρόνων

Η Δέσποινα Τσαβουρλίδου από τα Γιαννιτσά βρήκε τη θέση της...